6.1.17

Tiällä suapi huastella lottuuttoo savon kielelläijn

Joulu on loppu ja vuosi on vaihtunut. Uusi vuosi 2017 on alkanut, ja se on juhlavuosi (Suomi 100 v.!).
Ajattelin juhlistaa vuotta täällä blogissa mainitsemalla otsikoissa asioita sata vuotta itsenäisenä olleesta maastamme, savon murteella.
Normaalit vastuuvapautuslausekkeet, kun savolaisuus on kyseessä: vastuu ymmärtämisestä on kuulijalla, suatettiinhan sitä sannoo niin tae sitten ei. Ja toinen asia, murteen puhtaudesta ja oikeaoppisuudesta on melko turha käydä keskustelua, asiat voi sanoa monella tavalla. Mielestäni j-kirjainta ei voi kirjoittaen lisätä tarpeeksi savon kieleen, sitä kuuluu joka välissä. Mutta minun versioni, tästä lähtee.

Otsikossa lukee 'täällä saa puhua savoakin'.
Suomessa on rikas murrekulttuuri.

-------------------------------------------------------
Neulepuolella neuleita enemmän on keskitytty langan luomiseen. Siis kehräämiseen. Rukki on tullut tutummaksi ja osaan jo sanoa, että omistamani kappale on hitaahko, laiskanlainen ja sillä on ollut vetovaikeuksia. Polkeminen on tasaista ja rukki on hyvin hiljainen.
Joulunajan projektit ovat kauheaa katsottavaa, mutta olleet opiksi. Tästä mennään eteenpäin, nyörin vaihto uuteen on auttanut selkeästi tasoittamaan säikeen kierrettä. Ja nopeimmat kehrät ovat vielä kokeilematta, kyllä vauhtia varmasti löytyy sen, minkä tarvitsee!


Kuvissa Koiranotkon tilan villaa, satunnaisessa suhteessa kainuunharmasta ja ahvenanmaanlammasta. Raakavillan saattaminen langaksi on ollut mielenkiintoinen prosessi, mutta sain huomata, että tässä kohti kärsivällisyyden lisäämistä saa vielä harjoitella.
Tämän lisäksi rullalla on ollut shetlanninvillaa. Ajatella, jos siitä saisi neulottavaa lankaa!